Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:38 16.04.24 
Клубове / Наука / Технически науки / Транспорт Всички теми Следваща тема Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства?!?
Автор TlNlT (член)
Публикувано25.05.08 17:07  



28-02-06, 15:49
D-MAX
Утвърден участник
| +ПЛ | Дата на включване: Feb 2006
Публикации: 590
Точки (при гласуване): 3




--------------------------------------------------------------------------------

Quadra, ти дизел знаш ли как работи, и за ква дроселова клапа може да стане дума при дизела, след като горивото ти се подава директно в цилиндъра а не се смесва с входящия въздух. В някои от наскоро произведените дизели(моя е точно такъв и има монтирана голяма клапа като успоредно на нея има отвор Ф30мм, през който свободно си минава входящия въздух. Ще попитащ, сигурно каква е идеята. Ами хората на изток са правили опити и са доказали че при ограничаване на притока на въздух при ниски обороти намаляват драстично NO. Та тва е причината, но дизела си работи по същия начин и биз клапа. Определено ще те черпя ако намериш краз, камаз, беларус, MAN, Мерцедес, или какъвто и да е дизел от преди 10 тина години на който да има дроселова клапа. Толкоз по въпроса с дроселовата клапа при дизелите. Относно пропан бутана и температурите. Всяка течност при определена температура минава в газ. При пропан кипи и се изпарява при −42.2°C. Под тази температура този процес спира. Та идеята е, че при палене на колата до към -20 наистина няма да имаш проблем, особенно ако си забравил да превключиш на бензин, но интересно ми е да споделиш колко далече си стигнал така, защото, изпарителя доста бързо достига критичната температура на изпаряване, и от там нататък от изпарителя започва да ТЕЧЕ течен пропан бутан директно в двигателя и..... естествено колата почва да се дави и.... що ли ти обяснявам, ти би трябвало да знаеш след като караш на газ. Аз имам 10 г. опит с пропан и бензин, и също съм палел на газ като забравя но паля и веднага превключвам на бензин иначе максимум 1 минута и след това проблем. Май много избягахме от идеята за дизела и газта. ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ГАЗ В БЕНЗИНОВИ ДВИГАТЕЛИ. ВЪПРОСА БЕШЕ ЗА ГАЗ В ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ. И тъй като при дизела на всеки такт влиза почти едно и също количество въздух независимо от оборотите(естествено идеални с-ми няма), и единственото нещо което се изменя е количеството подавано гориво(нафта), та добавяйки 4-10-20-40% пропан във входящия въздух намаляваш със съответното количество дизеловото гориво, затова не ти е необходимо да слагаш клапа, това най-вероятно ще спре дизела, защото има няколко неща които дизела не обича: недостатъчно въздух(ниска компресия), студен въздух и студена нафта. Така че оставям извода на Вас за клапата. При мен електромагнитния клапан си върши, чудесна работа.
Относно количеството газ. МНОГО е ВАЖНО газта да не е над 40% от общото количество гориво което се подава. Причината е че над това съотношение газта се самовъзпламенява и резултатът е доста неприятно чукане на двигателя което може да го изкара от строя. Затова внимателно трябва да се подходи и да се внимава това да не се случва при настройката на двигателя. След това един път настроен караш до като се износи двигателя без да правиш каквито и да са други настройки. При бензиновите двигатели, с течение на времето се запушва въздушния филтър променя се съотношението газ въздух, работата особенно на празен ход става нестабилна. Ако не разбираш и не можеш да си направиш регулеровката тичаш по сервиз с башмайстори и т.н. и т.н. Количеството газ което може да се подава трябва да се калкулира по формула, ама аз предпочитам практическия начин т.е. газта която излиза от редуцил вентила на бутилката е с налягане около 0,2-0,5 bar. Та газта от бутилката се пуска през маркуч минава през ел. магн. клапан, като веднага след клапана се поставя дюза с големина на отвора примерно 1 мм. След дюзата газта се подава с маркуч директно преди турбокомпресора. От там пътя до двигателя е ясен. Правите проба и ако вс. е ОК може да увеличите отвора примерно с няколко десети от милиметъра. И така докато забележите че подаването на газ е увеличило с 200-300 оборта/мин скоростта на въртене на коляновия вал. Аз лично не препоръчвам да се пуска повече газ, защото резултата го описах по-горе. Някъде по-нагоре писах че пропана подобрява изгарянето на нафтата и ефекта най-вече идва от това. С моя 3л. TDI двигател съм засичал разход от 5,4 л. нафта и около 2л. газ на 100км през есента, като вървежа няма нищо общо с карането само на нафта.
Ако някой иска по-подробно:
http://www.mrsharkey.com/lpg.htm

-----------------------------------------------------------------------------------------
+ Некой силно компетентенъ, ште се прознесе ли по вопросо!?!



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства?!? TlNlT   25.05.08 17:07
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства?!? Exhemus   19.02.09 09:33
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства? MB O3O9   30.04.09 13:25
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства? Exhemus   17.08.10 08:36
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства? stillpigi-166243   18.09.16 18:58
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства? hidrazin4o   19.09.17 01:24
. * Re: Двигатели :: Дизел+пропан-бутан?!? Устройства?!? Centauritto   17.05.10 15:51
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.